تحکیم جایگاه و حفظ پیشگامی در ارائه خدمات نوین بانکی با تکیه بر محصولات و خدمات متنوع شرکت داده ورزی سداد
با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین در سال جاری، حمایت از بخش تولید در همه ارکان کشور بیش از پیش مورد توجه گرفت که آثار آن را در بودجه امسال هم میتوان مشاهده کرد. از سوی دیگر، از آنجا که شرکتهای دانشبنیان با تحولگرایی و نوآوریهای خود میتوانند به تحقق این شعار و چشمانداز مسیر کمک کنند؛ بنابراین بسیاری از صنایع بر آن شدند تا بازارهایشان را به روی این شرکتها باز کنند. البته نقش صنعت بانکداری در حمایت از شرکتهای دانشبنیان را میتوان کمی پررنگتر از سایر بخشها دانست و به عبارتی بانکها یکی از پیشگامان این عرصه محسوب میشوند.
تفکر دانشبنیان یک تفکر بعضا ساختارشکنانه است. به طور مثال در عرصه بانکداری و حوزه تسهیلات و اعتبارات، یک ساختار سنتی وجود دارد درصورتی که لندتکها (فناوریهای قرضدهی یا دریافت وام و تسهیلات آنلاین) اکنون به هیچ بانک یا نهادی وابسته نیستند اما میبینیم کارکرد آنها برای مردم بسیار محسوس است.
با توجه به اهمیت بخش تولید و همینطور جایگاه شرکتهای دانشبنیان در تولید ارزشآفرین و اشتغالآفرین، نقشه راه دانشبنیان در بانک ملی ایران طراحی شد. این نقشه راه، در سطح بانک تبیین شد که بخش اعظم آن در حوزه فناوری است. چرا که وقتی تفکر اقتصاد دانشبنیان را مطرح میکنیم، بسیاری اقتصاد دانشبنیان را مترادف با اقتصاد پلتفرمی یا اقتصاد مبتنی بر سکوهای کسبوکاری که بر مبنای عرضه و تقاضا شکل گرفته و کسبوکارها را متحول میکنند، میدانند. پس نقش فناوری اطلاعات در این موضوع بسیار کلیدی است. بانک هم به دنبال آن بود تا این حوزه را به عنوان یک بخش کارکردی قرار دهد. پس قطعا باید رابطی میان بانک و شرکتهای دانشبنیان داشته باشیم.
از جنبه دیگر، شرکتهای دانشبنیان چند سطح دارند. شرکتهایی که از یک ایده شروع شده و در مرحله ثبت قرار دارند، شرکتهایی که چندین بار اقدام به جذب سرمایهگذاری کرده یا شرکتهایی که تجاری شده و به یک غول کسبوکاری تبدیل شدهاند. قطعا رویکرد ما باید در مقابل هر یک از این موارد متفاوت باشد و برای هر کدام یک جایگاه مشخص، رویه مجزا و روال تعامل داشته باشیم تا نیازهایشان را بسنجیم و همین طور ببینیم در اکوسیستم دانشبنیان، رابطه با دانشگاهها، بانکهای دیگر، نهادهای رگولاتوری و از همه مهمتر رابطه آنها با صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری چگونه است؟ ترکیب این اکوسیستم باید به نحوی چیده شود تا شرکت دانشبنیان همانند سایر شرکتها در سیکلهای کاری قرار نگیرد. بلکه به صورت واقعی فرآیندها را تسهیل کرده و آن را به سمت تولید سوق دهیم که همان رسالت اصلی ما در سال جاری است.
پیشبینی ما این بود مهمترین جایی که میتوان برای این موضوع به عنوان یک نقطه ورود در نظر بگیریم، شعب ملی پلاس با توجه به طراحی و چیدمان این شعب است. چرا که مدل باجه محور نداشته و بر اساس مدل مشاوره محور طراحی شده و خدمات را به صورت دو طرفه ارائه میدهند. قطعا زیرساختهای فناوری در این حوزه آماده شده تا ارتباط شرکتها را به صورت مستقیم با بانک، صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علی و فناوری ریاست جمهوری برقرار کند.
با توجه به این که بحث حمایت از تولید بسیار مورد تاکید است بنابراین ما روی دانشبنیانهایی سرمایهگذاری میکنیم که در راستای ارتقای جایگاه تولید و زنجیره ارزش اقتصاد کشور هستند. درگاه ارتباطی ما نیز هم واحدهای راهبری شرکتهای دانشبنیان مستقر در صندوق نوآوری و شکوفایی خواهد بود و هم این که در آینده همه شعب به حوزههایی تبدیل میشوند که بتوانند با این شرکتها تعامل داشته باشند. شعب فخر رازی و باهنر بانک نیز به عنوان مراکز مشاورهای تخصصی دانشبنیان درنظر گرفته شدهاند.
در ارتباط با مسیرهای الکترونیکی نیز از یک هویت دانشبنیان در بانک استفاده کردیم. در بانک یک فرزند نوپا و دانشبنیان به نام «بله» داریم که کارکرد آن ایفای نقش به عنوان یک شبکه اجتماعی و پیامرسان ملی بوده و امروز به یکی از بازوهای اجرایی بانک ملی ایران تبدیل شده است. سال گذشته در یک حرکت نوآورانه، ساپتا و اطلاعرسانی تراکنش زیر 30 هزار تومان را به بستر بله بردیم و امروز میتوان نتیجه آن را در رضایت کاربران مشاهده کرد. همچنین بر بستر بله هم یک بات ویژه به عنوان خدمت به مجوعههای دانشبنیان طراحی شد و بدین ترتیب بله را هم به عنوان یکی از نقاط مهم ارتباط شرکتهای دانشبنیان با صندوق نوآوری و شکوفایی و همین طور بانک معرفی کردیم.
شرکتهای دانشبنیانی هم که بخواهند مراجعه حضوری داشته باشند، از طریق شعب ملی پلاس میتوانند اقدام کنند که با توجه به آموزشهای بسیار کلیدی همکارانمان در این شعب، راهنماییهای لازم در اختیارشان قرار خواهد گرفت. با توجه به جایگاه شعب ملی پلاس، این یک نقطه شروع بوده و میتواند توسعه یابد. تا پایان سال، گسترش و فراگیری شعب ملی پلاس را شاهد خواهیم بود و در حال مذاکره با استانها و مجموعههای علم و فناوری که شرکتهای دانشبنیان را در خود جای دادهاند، هستیم تا بتوانیم بهترین شعب را به عنوان شعب ملی پلاس تجهیز کنیم.
مسیرهای مختلفی برای ارائه خدمات به شرکتهای دانشبنیان بر اساس سطح بلوغ آنها طراحی شده و این شرکتها با مراجعه به شعب ملی پلاس میتوانند از سبد محصولات بانک اطلاع یابند. مثلا ممکن است در حوزه تسهیلات، شرکتهای دانشبنیان همانند شرکتهای ساختاریافته که ساختمان رسمی دارند، نباشند یا صورت مالی آنها آماده نباشد و یا مواردی از این دست که ما کمک میکنیم این موارد حل و فصل شوند. ضمن اینکه چند مجموعه دانشبنیان به زودی در بازار سرمایه ورود خواهند داشت که قطعا حضور آنها در بازار سرمایه، تحول بزرگی را در عرصه اقتصادی کشور رقم میزند و بانک ملی ایران به عنوان یک محرک و متولی این حوزه نقش بسیار بزرگی در این زمینه خواهد داشت.
قرار نیست شعب دانشبنیان بانک، خدمات سنتی ارائه دهند. بلکه جنس خدمات این شعب بر اساس مدل نوآورانه و دانشبنیانی خواهد بود و اتفاقا این شعب میخواهند چارچوبهای دانشبنیانها را با بانکداری تطبیق دهند.
امروز دیگر بحث بانکداری متمرکز در دنیا مطرح نیست و کشورها به سمت بانکداری فینتکی یا مبتنی بر فناوریهای مالی پیش میروند. بانک ملی ایران در این حوزه برنامههای جدی دارد تا بتوانیم از فینتکها به عنوان محرک جهت رسیدن به تکنولوژیهای جدید در بانک بهره ببریم. آینده بانک ملی ایران یک بانک فینتکی بسیار چابک خواهد بود که قطعاً میتواند رضایت مشتریان و هموطنان را فراهم کند.